Uitgangspunten

Basisprincipes Nieuwe Vroenten

 • De omvang bedraagt ten minste 1000 hectare;
 • Het biedt woon- werk en recreatieruimte voor 6000 inwoners
 • 30% van het land bestaat uit natuur
 • Iedereen is welkom: in Nieuwe Vroenten wordt gewoond en ondernomen door een grote diversiteit aan doelgroepen en moet nadrukkelijk geen plek worden voor enkel ‘the happy few’.
 • De energievoorziening levert voldoende voor het totale gebruik van de inwoners
 • De boeren maken geen gebruik van productiedieren en dierlijke mest: dan hebben we voor onze voedselproductie vele malen minder grond nodig en kunnen boeren 3 keer zo efficiënt produceren.
 • Er zijn enkel biologische land -en tuinbouwbedrijven, overige bedrijven produceren ook circulair en diervrij
 • Nieuwe Vroenten is calorieneutraal: we verbouwen evenveel calorieën als nodig is om 6000 monden te voeden. Het is niet de doelstelling om zelfvoorzienend te zijn: koffie en sinaasappels halen inwoners nog steeds bij de supermarkt. Mocht het echter om wat voor reden toch nodig zijn om 100% terug te vallen op de eigen productie, is dit aangevuld met vitamine en mineralensupplementen wel mogelijk!
 • De gebiedsontwikkeling wordt geïnitieerd vanuit enthousiaste (toekomstige) bewoners en ondernemers in een gebied en komt coöperatief tot stand: de coöperatie neemt de rol over van de projectontwikkelaar. Zo blijft de winst die wordt gemaakt in het gebied en kan deze opnieuw worden geïnvesteerd in werkgelegenheid, natuur en een aantrekkelijkere leefomgeving. Uiteraard kunnen zij er wel voor kiezen om voor de ontwikkeling een projecontwikkelaar in de hand te nemen.

Generieke business case

De business case is sterk locatieafhankelijk. Maar uiteraard hebben wij wel al gerekend of het uitkan en dat lukt!

In het generieke scenario gaan we uit van een landelijk gebied met bestaande boerderijen, burgerwoningen en een oud industrieterrein. Bestaande woningen worden aangekocht of aangepast aan de nieuwe Nieuwe Vroenten standaarden. We gaan uit van verkoop op vrijwillige basis, tegen een hogere verkoopprijs dan de markt biedt (marktconform +25 procent). Verkoop is geen verplichting: mensen kunnen gewoon blijven wonen in het gebied, mits de woningen en terreinen aangepast kunnen worden aan de nieuwe standaarden. Qua draagvlak verwachten we dat het voor een groot aantal inwoners zeer aantrekkelijk is om in het natuurrijke gebied te blijven wonen. Voor wie dat anders ziet, bestaat de mogelijkheid om zich ergens anders te vestigen tegen een meerprijs op de verkoop van hun onroerend goed. Voor boeren geldt dit project als een unieke kans – zij kunnen hun bedrijf op een ultra-duurzame manier inrichten, waarmee ze klaar zijn voor de toekomst. Voor boeren die dit anders zien, bestaat de mogelijkheid om zich tegen een meerprijs uit te laten kopen. Dit is een mogelijk scenario, maar het kan ook heel anders ingevuld worden voor een ander type gebied, eigenaar of alternatieve woonwensen.

We gaan uit van 2899 woningen voor 6000 Nieuwe Vroenten bewoners, waarbij 875 hectare landbouwgrond wordt aangekocht, 100 hectare natuur en 25 hectare bedrijventerrein.

Ik wil meedoen

Plantaardig voedselconcept

Het model dat we hebben gebruikt is geoptimaliseerd voor minimaal landgebruik. Op kleigrond gaan we 333 van de 1000 hectare inzetten voor de productie van voedsel. Op zandgronden zou dit 424 hectare zijn. We verbouwen voor een evenwichtig plantaardig dieet met voldoende calorieën, suikers, vetten, eiwitten, koolhydraten, vezels en zouten voor 6000 mensen. Vitamines en mineralen dienen te worden gesuppleerd. Alle gewassen worden plantaardig geteeld zonder aanvoer van dierlijke mest. De aanvoer van menselijke mest is wel mogelijk, maar nog niet meegenomen.

Zo ontstaat het volgende landbouwsysteem

 • 88 hectare granen (haver)
 • 75 hectare eiwit (soja, lupine en veldbonen)
 • 75 hectare vollegrondsgroenten (winterpeen, spruitkool, prei, rode kool, rode bieten, suikerbiet, witte kool, andijvie)
 • 50 hectare oliegewassen (koolzaad)
 • 37 hectare maaimest
 • 4 hectare noten (walnoten)
 • 3 hectare kasgroenten (tomaat, paprika, komkommer en aubergine)

Updates ontvangen over Nieuwe Vroenten?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of neem contact op via het antwoordformulier.

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse in*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.